Konya’da ağır vasıta araçların kompresör ve yedek parçalarını üreten Vaden, 100 ülkeye ihracat yapıyor. Vaden Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Acar, 1300 kişiyi istihdam ettiklerini, Konya’dan 100 ülkeye otomotiv yedek parça ihraç ettiklerini belirtti.
Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 100 bin metrekarelik tesislerinde 1300 kişiyi istihdam eden Vaden, İSO ikinci 500 ve TİM’in ilk 1000 ihracatçı listelerinde de yer alıyor. Vaden Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Acar, 2024 hedefleri ile ilgili bilgiler verdi. Merhum İsmail Acar tarafından kurulan Yıldız Pul’un bugün 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapan bir after market devi haline geldiğinin altını çizen Seyit Acar, “Firmamız, babam merhum İsmail Acar ve ustası tarafından 1968 yılında kuruldu. Pul, conta ve balata üreterek sektöre başladık. 2000 yılına kadar bu şekilde imalat devam etti 2000 yılında ilk CNC tezgah alındı ve makineleşmeye gidildi. Bu yılda sac metal kalıphanesi kuruldu. Ağır vasıtalarda kritik önem taşıyan parçalardan kompresörün üretiminde ilk adımları atıldı. O dönem kompresörlerin tamir takımlarıyla başladık. 2006 yılında ilk kez fuara katıldık. Diğer ürünlerimizden talep beklerken kompresör yoğun ilgi gördü. Fuar dönüşü 2007 yılında da Vaden markasını kurduk. 2008 yılında kompresörün diğer parçalarını üretmeye başladık. 2012 yılına geldiğimizde kompresörün tamamını üretir hale geldik. Ürettiğimiz parça kamyon, tır ve otobüs gibi tüm ağır vasıtalarda kullanılan vazgeçilmez bir parça. Arızalandığında araç hareket etmez, bu denli kritik. Biz bunu kaliteli bir şekilde ürettik” dedi.
“11 bin çeşit ürünümüz var”
Vaden markası ile bugün 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarının belirten Acar, 145 ülkede 4 sınıfta da markalarının tescilli olduğunun altını çizdi. 55 yıllık üretim hikayelerinde önemli bir seviyeye geldiklerini dile getiren Acar, 12 grupta 11 bin çeşit ürün ürettiklerini, üretimlerinin de yüzde 80’ni ihraç ettiklerini ifade etti. Acar, “Ürünlerimize çok güveniyoruz. Markamız tüm dünyada kabul görmüş ve kalitesiyle kendini ispatlamıştır. Mercedes, Man, Scania, Daf, Volvo, Renault başta olmak üzere dünya yollarındaki tüm ağır vasıta markalarında parçalarımız kullanılıyor. Ciddi bir after market ağı oluşturduk” diye konuştu.
Acar, “Şu anda Türkiye’de otomotiv yedek parça sektöründe ilk 3’teyiz. After market sektörüne farklı bir soluk getirdik. Ürüne artı bir değer kattık; işlemesinde, dökümünde, paketlemesinde müşteriye olan sunumumuzla hep farkındalık oluşturduk. Biz hiçbir markayı taklit etmedik. Amerika’da bir markaya OEM parça da veriyoruz. Avrupa’da da OEM oranımızı artıracağız. Sadece kompresör değil diğer aksamlarda da güçlüyüz. 11 bin çeşit ürünün 4 bin 300’ü kompresör geri kalanı motor, şanzıman, havalı gruptaki parçalar” ifadelerini kullandı.
“ARGE’ye çok önem veriyoruz”
AR-GE yatırımlarının gelişim sürecinden de bahseden Acar, “2013 yılında TÜBİTAK projeleriyle AR-GE’ye başladık. 2019 yılında da AR-GE merkezimizi faaliyete geçirdik. Şu an 38 tane devam eden, 51 tane de planlanan projemiz var. Sadece 2022 yılında 56 milyon TL ile ciromuzun yüzde 3.77’sini AR-GE’ye harcadık. Bu yılki hedefimiz ciromuzun yüzde 4’ünü harcamak. Bu artarak da devam edecek. 2025 planlanan AR-GE bütçemiz ciromuzun yüzde 5’i. AR-GE’yi çok önemsiyoruz. Şu anda 58 mühendis AR-GE merkezimizde çalışıyor. Önümüzdeki yıl hedefimiz 100 mühendise ulaşmak” şeklinde konuştu.
“Hedef yatırım 125 milyon euro”
Tesisleri hakkında da bilgiler veren Seyit Acar, “Şu an Konya Organize Sanayi Bölgesi 4.Kısım Genişleme Alanında 83 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Hemen yan tarafımıza yine 82 bin metrekare bir alan daha inşa ediyoruz. 5. Kısım Genişleme Alanında fabrikamız tamamlanmak üzere. Oraya da dökümhane, preshane ve dövme tesisi kuruyoruz. OSB’nin 6. Kısım Genişleme Alanından da 60 bin metrekare yeni bir arsa daha aldık. Oraya da ek bina yapacağız. Bursa Teknosab OSB’de de arsa aldık. Bursa Kayapa’da mevcutta iki fabrikamız faal olarak kauçuk üretimi yapıyor ve talaşlı imalatımız var. 2027 yılında toplam üretim alanımız 300 bin metrekareye ulaşacak. Hedefimiz 125 milyon euroluk yatırım. Bunun Konya ve Bursa yatırımlarımızla beraber 75 milyonunu tamamladık. Bursa ve Konya’da 50 milyon euroluk daha yatırım yapacağız. Biz otomasyon yatırımları ile büyüyoruz. 200’ü mühendis olmak üzere 1300 çalışanımız var. Yüzde 20’si de kadın” diye konuştu.
GES yatırımlarının da olduğunu dile getiren Acar, şu an 6,5 MW çatı GES’leri olduğunu, 6,5 MW daha başlayacağını ve 2028 yılına kadar 36 MW kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.