Muğla, sağlık turizminin mevcut durumunu ve geleceğine ilişkin stratejilerini belirlemek amacıyla önemli bir foruma ev sahipliği yaptı. Kamu ve özel sektör temsilcilerini buluşturan “Muğla Sağlık Turizmi Forumu”, sağlık turizminin bölgesel ve ulusal düzeyde geliştirilmesi için yenilikçi bir perspektif oluşturmayı hedefledi.
Forum Muğla Valiliği koordinasyonunda Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle düzenlendi. Foruma Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Uluslararası Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Behlül Ünver, Vali Yardımcısı Murat Sarı, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ümit Gülyağı ile çok sayıda sağlık ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Muğla sağlık turizmi potansiyeline değinen Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık konuşmasında “Sağlık turizmi, günümüzde sadece tedavi arayışını değil aynı zamanda sağlıklı yaşam, rehabilitasyon ve doğayla bütünleşmiş bir deneyim talebini de kapsıyor. İşte bu noktada, Muğla’nın farkı ve gücü ortaya çıkıyor.” ifadelerine yer verdi. Muğla’nın sağlık turizmi potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek adına tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalıştıklarını aktaran Vali Akbıyık, sağlık sektöründeki yenilikleri, turizmdeki deneyimi ve kamu-özel sektör arasındaki sinerjiyi oluşturarak, Muğla’nın bu alanda öncü bir marka haline dönüştürülebileceğine değindi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürütmekte olan Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ümit Gülyağı; GEKA’nın sadece Muğla’yı değil, aynı zamanda Aydın ve Denizli illerini de kapsayan geniş bir perspektifle sağlık turizminin gelişimini desteklediğini belirterek; “Sağlık turizmi, bölgesel kalkınma için büyük bir fırsat sunuyor. Biz de bu alandaki çalışmaları destekleyerek Güney Ege’yi küresel ölçekte daha rekabetçi hale taşımak için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bugün burada gerçekleştireceğimiz forumun, sağlık turizmi ekosistemini güçlendirecek yeni fikirlerin, iş birliklerinin ve projelerin ortaya çıkmasına katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından sunumlarla devam eden forumun sabah oturumunda konuşmacılar sağlık turizminin mevcut durumu, bu alandaki uygulamalar ve gelişim potansiyeli üzerine bilgi verdi. Öğleden sonra panel oturumlarında ise sağlık turizmi sektöründeki yenilikçi yaklaşımlar, stratejik adımlar ve entegre hizmet modelleri ele alındı. Panelistler tarafından konuların değerlendirilmesinin ardından çevrimiçi anketler düzenlenerek tüm forum katılımcılarının fikirleri derlendi.
Forum, soru-cevap bölümü ve kapanış konuşmaları ile sona erdi. Sektör paydaşlarını buluşturarak Muğla’nın sağlık turizmi potansiyelinin daha etkin değerlendirilmesi adına önem taşıyan organizasyonun sektörün geleceğine ışık tutması hedefleniyor.