Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu’nun (EEYO) 30. Yıl Etkinlikleri çerçevesinde
yapılan “Terminoloji Bilgisinin Önemi: Dijital Yapı Sözlüğünün Tanıtımı” etkinliği EEYO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Engelliler Entegre Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem İstel’in hazırladığı sunumda katılımcılara Dijital Yapı Sözlüğü’nün tanıtımı ve kullanımı hakkında bilgiler aktarılarak terminolojinin öneminden bahsedildi. Etkinliğe, Anadolu Üniversitesi EEYO Müdürü Doç. Dr. Zehranur Kaya başta olmak üzere öğretim elemanları ve öğrenciler katılım gösterdi.
“Sözlüğümüzde EEYO’nun dil modelini benimsedik”
Terminolojinin, bir bilim, sanat ve meslek alanıyla ilgili kullanılan özel kelimelerin tümü olduğunu ve mesleki yeterliliğimizin temelini oluşturduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem İstel, “EEYO’nun 30 yıllık tecrübesi içinde oluşan bir dil modeli var. Biz de bu dil modelini benimsedik, terminoloji öğretimlerinde bu dil modeli çerçevesinde çalışmalar yaptık. Dijital sözlüğümüze gidiş yolunda ise öğrencilerimizle birlikte metin okuma-inceleme, saha araştırmaları, sınıf ortamında resimli sözlük çalışmaları gibi etkinlikler yürüttük. Öğrencilerimiz dönem boyunca öğrenmiş oldukları terimleri alfabetik sırayla ve kendi tasarımlarıyla bir kitapçık haline getirdi. Bu kitapçık halindeki sözlüğün dijital ortama aktarılmasının Doç. Dr. Güzin Karasu’nun büyük destekleriyle gerçekleştiğini belirtmek isterim” dedi.
Kongreden ödülle döndü
Dijital Yapı Sözlüğü’nü oluştururken kavram tanımlarının yazılması aşamasında EEYO öğretim üyelerinden yardım aldıklarını aktaran Dr. Öğr. Üyesi İstel şöyle konuştu;
“Sözlüğümüz öğrencilerimizin dil seviyelerine paralel olarak hazırlandı. İçeriklerin kapsam geçerliliği alan uzmanlarınca belirlendi. Öğrencilerimizin tavsiyeleri üzerine sözlüğü işaret diliyle destekledik. İşaret diliyle açıklanan tanımları videoya aldık ve eşimin de yardımıyla tüm bunlar bilgisayar ortamına aktarıldı. Verilerin programlanmasının ardından sözlüğümüzü web tasarımı haline getirdik, ardından telefon ve tabletlerde kullanılması için çalışmalarımızı devam ettirdik. 143 kelimelik Dijital Yapı Sözlüğü ilk kez bu dönem öğrenciler tarafından kullanıldı. Dijital Yapı Sözlüğü çalışmamız, Engelsiz Bilişim Kongresi kapsamında bir de ödülle döndü.”
Seminer sonunda Engelliler Entegre Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Zehranur Kaya tarafından, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem İstel’e teşekkür belgesi takdim edildi.