Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) ile Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasındaki ikili iş birliği çerçevesinde ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Öğretmenimiz ile Yerküreden Derin Uzaya Farkındalık Çalışmaları’ etkinliği düzenlendi.
Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ile Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi tarafından düzenlen etkinlikte Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 100 öğretmen ile yerkürenin ve evrenin yapısı, doğası, dinamikleri ve evrimi ile ilgili güncel bilgiler paylaşıldı.
“Hem dünyamızın hem de insanlığın sağlığı ve mutluluğu için çalışabiliriz”
Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk, yaptığı açılış konuşmasında, “Bugün bu etkinlikte konuşmacı olan meslektaşlarımızın bir kısmının uzmanlık alanı yerküremiz bir kısmının derin uzay da olsa, meslektaşlarımızın tümü bu alanda çalışan 10 binlerce bilim insanı gibi aynı amaca hizmet ediyor, gezegenimizi ve evreni anlayarak nitelikli ve sağlıklı yaşam alanları oluşturmak için çalışıyor. Ama maalesef dünya iklim krizi, biyolojik çeşitlilik kaybı, su kaynaklarının tükenmesi, yıkıcı afetler ve diğer birçok sorunla boğuşuyor. Bizler, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü olarak bu sorunların çözümünde önemli görevler üstlenmeye çalışıyoruz. Bu etkinlikte siz değerli öğretmenlerimizin bu sorunların çözümünde çok daha etkili rol oynaması çağrısında bulunmak istiyoruz. Sizlerle birlikte bizler bu sorunların çözümünde insanlara gezegenimizi korumayı ve onunla barışık yaşamayı öğretebiliriz. Hem dünyamızın hem de insanlığın sağlığı ve mutluluğu için çalışabiliriz” dedi.
“Bu bilimsel yolculukta elde edeceklerimizi sizler sınıflara taşıyacaksınız”
Katılımcı öğretmenlere yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Metin Altan, “Değerli öğretmenlerimiz sizlerle bu platformda bilimi paylaşmak bizim için çok büyük bir mutluluk olacak. Öncelikle yerkürenin dinamiği hakkında derin sohbetler yapacağız. Yaşadığımız mekanı tanımadan kendimizi de tanıyamayız. Programın ikinci kısmında ise Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi Yunusemre Gözlemevinde başka yıldızlar nasıl yaşar, nasıl ölür bunları göreceğiz. Hep birlikte bu bilimsel yolculukta elde edeceklerimizi sizler sınıflara taşıyacaksınız, öğrencilerinizle birlikte masaya yatıracaksınız. Bizim görevimiz bu sohbetleri bilimin ışığında daha gerçekçi bir platformda tartışmak” diye konuştu.
“Öğretmenlerimize farklı bir deneyim kazandıracak fakındalık çalışması etkinliğinde bir aradayız”
İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına etkinliğe katılan Müdür Yardımcısı Muammer Demirkan ise konuşmasında, “Türkiye Cumhuriyetinin 100’üncü yıldönümünde eğitim sürecinin geleceğini yönlendirecek kıymetli öğretmenlerimizin kişisel ve mesleki gelişimine katkı sağlayacak, onlara farklı bir deneyim kazandıracak fakındalık çalışması etkinliğinde bir araya gelmiş bulunmaktayız. Eskişehir Teknik Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ile Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi tarafından Eskişehir’de okul öncesinden orta öğretime farklı branşlarda görev yapmakta olan öğretmenlerimize yönelik düzenlenen bu etkinlik için üniversitemize ve destek olan tüm akademisyenlerimize teşekkürlerimizi sunarız” ifadelerini kullandı.
“Bu etkinlikle Cumhuriyetimizin daha nice 100 yıllara ulaşmasına katkı sağlayabilmeyi umuyoruz”
Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan ise etkinlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Eskişehir Teknik Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana, eğitim-öğretim, topluma hizmet ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra yetkin öğretim kadrosuyla, bugüne kadar birçok ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. Bugün, bunlara bir yenisinin daha ekleniyor olması bizleri oldukça memnun etmektedir” dedi.
Bilimin insanın kendisi, yaşadığı evren ve toplumla ilgili gerçeğe ulaşma çabası olarak ifade edilebileceğini belirten Rektör Prof. Dr. Özcan, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ile Astrofizik Eğitim ve Araştırma Biriminde görev yapan ESTÜ’lü bilim insanı öğretim üyeleri ile büyük ölçekte yaşanılan mekanlar olan dünya ve evren odaklı çalışmalar gerçekleştireceklerinin altını çizdi. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden ve katılımcı öğretmenlere başarı dileklerini ileten Rektör Prof. Dr. Özcan, “En gerçekçi yol göstericinin bilim olduğunu bir kez daha hissettirebilmeyi hedeflediğimiz bu etkinlikle, Cumhuriyetimizin daha nice 100 yıllara ulaşmasına katkı sağlayabilmeyi umuyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
“En önemli eğitim faaliyetlerinden birisi de eğiticilerin eğitilmesidir”
Vali Yardımcısı Salih Altun ise etkinlikte yaptığı konuşmada bütün keşifler ve bilimsel çalışmaların çok kıymetli olduğunu, özellikle uzay bilimleri alanında bu keşifler yapılırken çok büyük emek sarf edildiğini belirtti. Konuşmasında Eskişehir’in bir eğitim kenti olduğunu vurgulayan Altun, şu ifadelere yer verdi:
“Üç büyük üniversiteyi barındıran Eskişehir ilimizde gerek İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz gerekse de Valiliğimize bağlı diğer il teşkilatının üniversitelerle ilişki düzeyini artırması gerekiyor. Çünkü en önemli eğitim faaliyetlerinden birisi de eğiticilerin eğitilmesidir. Siz kıymetli öğretmenlerimiz vizyonunuz ne kadar genişlerse, yeni teknolojilere, yeni buluşlara, yeni bakışlara ne kadar yüksek hızda sahip olursanız yetiştireceğiniz öğrencilere o derece etkiniz olacaktır.”
‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Öğretmenimiz ile Yerküreden Derin Uzaya Farkındalık Çalışmaları’ etkinliği açılış oturumunun ardından öğretmenlere yönelik eğitim seminerleri ile devam etti. Seminerler 23-24 Eylül ve 30 Eylül – 1 Ekim tarihlerinde devam edecek.
ESTÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünde, 23 Eylül Cumartesi günü gerçekleşen etkinliğin açılış oturumuna, Vali Yardımcısı Salih Altun, Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Onur Kaya, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Muammer Demirkan, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk, Astrofizik Eğitim ve Araştırma Birimi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Metin Altan ve öğretmenler katıldı.