Iğdır’da UNESCO’nun 2023 yılını ilan ettiği ve vefatının 50. yıl dönümü olan Aşık Veysel anısına düzenlenen Aşık Veysel-Biyografik Türkülü Tiyatro Oyunu büyük ilgi gördü.
Iğdır Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji bölümü akademisyenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan Aşık Veysel-Biyografik Türkülü Tiyatro Oyunu büyük ilgi gördü. Iğdır Kültür Merkezinde düzenlenen gösteri için üniversite öğrencileri ve Iğdırlılar uzun kuyruklar oluşturdu. Tiyatro’da Aşık Veysel’in hayatı ve yaşadıkları, türküleri eşliğinde canlandırıldı. Tiyatro oyununu izlemeye gelen üniversite öğrencisi Özkan Doğan, Aşık Veysel’i yakında tanıma fırsatı bulacağını belirterek, “Aşık Veysel, küçüklüğümüzden beri tanıdığımız, bildiğimiz bir halk ozanımız, halk şairimizdir. Bugün Iğdır Kültür merkezinde Aşık Veysel’i yakında tanıma şansımız olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ederim, heyecanla bekliyoruz” dedi.
Aşık Veysel’in hayatının bir ders niteliğinde olduğunu söyleyen Esma Sağın, “Küçüklüğümüzden beri hayranı olduğumuz yaşamını tam olarak bilmediğimiz bir halk ozanımız ve halk şairimizdir. Bugün burada Aşık Veysel’in hayatını yakında tanıma fırsatımız olacaktır” dedi.
Oyunu sahneye uyarlayan ve yöneten Iğdır Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yiğit Kocabıyık, “Çok hummalı bir çalışma geliştirdik. Müzikoloji bölümündeki arkadaşlarınızla beraber Aşık Veysel’i canlandıran bir öğrencimiz var onun yanı sıra arkada 10 tane saz koromuz var. Aşık Veysel’in hayatını tüm güzellikleriyle ele almak oldukça zor oldu bizim için, ayrıca arkadaki sazlarla beraber birlikte Aşık Veysel’in türkülerini eşlik etmeleri de bir hayli zordu. Ama bu zorluğun üstünde geldiğimizi düşünüyorum. Aynı zamanda arka taraftaki görsellerimizi de yapay zeka ile zenginleştirdik. Aşık Veysel repliklerini yapay zekaya vererek Veysel’in hayatını oyun ile yapay zeka ile verebilmek de en büyük amacımızdı” dedi.